Σετ τραπεζομάντηλο κουζίνας και μαξιλαράκια


.... για ερασιτέχνηδες μοδίστρες !

Βήμα Α

Αγοράζουμε τα υφάσματα τις επιλογής μας, δαντέλα μηχανής του μέτρου και 1 μέτρο φόδρα για να φτιάξουμε τα κιλίφια των μαξιλαριών.

Εδώ επιλέξαμε δύο σχέδια ίδια χρωματικά αλλά με διαφορετική στάμπα, το ένα ριγέ και το άλλο λουλουδάτο και δαντέλα σε μπεζ χρώμα.

Το κάθε κομματι είναι μισό μέτρο από διπλόφαρδο τόπι, σύνολο 1 μετρο και 12 ευρώ, υπερ αρκετό για ένα τραπεζομάντηλο 1 x 1,5μ. και δύο μαξιλαράκια. Η δε δαντέλα περίπου 2 μέτρα, σύνολο 2 ευρώ.

Χρειαζόμαστε 2 ή 4 ή όσα μαξιλαράκια έχουμε προς ανανέωση. Δεν πετάμε, αναμορφωνουμε και ανακυκλώνουμε.

IMGP3872 IMGP3880

Βήμα Β

Παίρνουμε το λουλουδατο ύφασμα και κόβουμε το μισό κατά μήκος περίπου 0,5μ.x 1,5μ.
Διπλώνουμε πολύ προσεκτικά στη μέση και κόβουμε κάθετα στην μέση δημιουργώντας δύο λωρίδες.
Το ίδιο κάνουμε και με το ριγέ ύφασμα.

IMGP3873

Βήμα Γ

Παίρνουμε μία λωρίδα από το λουλουδάτο και την λωρίδα από το ριγέ, τις τοποθετούμε πρόσωπο με πρόσωπο από την καλή μεριά, στρερεώνουμε με καρφίτσες ανά τακτά διαστήματα αρκετά πιο μέσα για να μη μας εμποδίσουν στο γάζωμα και σημειώνουμε με χάρακα και μολυβάκι στο σημείο της ένωσης μια γραμμή ένα πόντο πιο μέσα. Η γραμμή αυτή είναι ο οδηγός μας όπου πάνω εκεί θα γαζωθεί η ένωση.

IMGP3874 IMGP3876

Κάνουμε το ίδιο και με την δευτερη λωρίδα από το λουλουδάτο ύφασμα την οποία ενώνουμε με την άλλη πλευρά του ριγέ. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να γαζώσουμε τις ενώσεις και να συνεχίσουμε με το στρίφωμα. Εννοείται ότι βγάζουμε τις βελόνες εκεί που έχουμε ήδη ράψει.

IMGP3877

Βήμα Δ

Ετοιμάζουμε το στρίφωμα ως εξής. Διπλώνουμε δυο φορές προς τα μέσα την άκρη από το τελειώμα, στερεώνουμε με καρφίτσες και αφού έχουμε κάνει το ίδιο και στα δύο τελειώματα απο το λουλουδατο ύφασμα σιδερώνουμε το στρίφωμα. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί θα μας βοηθήσει να γαζώσουμε ίσια και χωρίς λάθη.

Γαζώνουμε ή με απλό γαζί ή επιλέγουμε στην μηχανή μας το ζικζακ.

IMGP3878IMGP3879

Αφού έχουμε τελειώσει με τα στριφώματα από τις δυο μακρόστενες πλευρές, πρέπει να κάνουμε το ίδιο και με τις δύο στενές.

Βήμα Ε

Τέλος, σημαδεύουμε και στερεώνουμε με βελονιές από ένα κομμάτι δαντέλας σε κάθε μακρόστενη πλευρά. Γαζώνουμε με ζικ ζακ στο σημείο εκέινο που συναντιώνται το στρίφωμα με την δαντέλα και στην συνέχεια λίγο πιο πάνω στο τελείωμα της δαντέλας πάνω στο ύφασμα.

IMGP3894

Ιδού το αποτέλεσμα.

IMGP3938

Βήμα ΣΤ

Πάμε στα μαξιλαράκια τώρα.
Σκίζουμε - αν δεν το έχει κάνει η πολύ χρήση ήδη - το παλιό ύφασμα και παίρνουμε από μέσα το συνθετικό βαμβάκι. Αν είναι καθαρό μπορούμε να προχωρήσουμε, διαφορετικά θα πρέπει να βάλουμε άλλη γέμιση ή να καθαρίσουμε το παρόν σε ένα λεκανάκι με υγρό πλυντηρίου και λίγη χλωρίνη. Τα αφήνουμε μέσα για κανα δίωρο, στίβουμε, ξεπλένουμε, ξαναστίβουμε και στεγνώνουμε για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Αν κάνουμε το λάθος και το βάλουμε στο πλυντήριο θα γίνει φύλλο και φτερό.

IMGP3881

Βήμα Ζ

Διπλώνουμε την φόδρα στα δύο, στρώνουμε πάνω το παλιό άδειο μαξιλαράκι για οδηγό και σημαδευουμε με μολυβάκι το μεγεθος. Στην συνέχεια παίρνουμε έναν χαρακα και μετράμε το ύψος και το πλάτος. Ας πούμε ότι είναι 40x40εκ. Παίρνουμε έναν διαβήτη και τον ανοίγουμε στο μισό, δηλαδή 20εκ. Κάνουμε με τον διαβήτη έναν πιο στρωτό κύκλο πάνω στην φόδρα.

IMGP3882

Βήμα Η

Παίρνουμε ένα κομματι από το λουλουδάτο και ένα κομμάτι από το ριγέ ύφασμα, τα τοποθετούμε πρόσωπο με πρόσωπο από την καλή πλευρά, στρερεώνουμε με καρφίτσες και σημειώνουμε με τον διαβήτη τον ίδιο κύκλο πάνω στην ανάποδη.

Κάνουμε το ίδιο σε όσα μαξιλαράκια πρόκειται να φτιάξουμε.

IMGP3884 IMGP3886

Βήμα Θ

Προχωράμε στο γάζωμα με απλό γαζί και αφήνουμε αγάζωτο ένα σημείο τοσο όσο να χωρέσει το βαμβακι στο κιλίφι και το κιλίφι στην θήκη.

IMGP3889 IMGP3890

Βήμα Ι

Ραβουμε στο χέρι το άνοιγμα σε κάθε κιλίφι, βάζουμε το καθε κιλίφι μέσα σε κάθε θήκη και ράβουμε στο χερι το άνοιγμα κάθε θήκης με κρυφή βελονιά.

Και voila ! τα μαξιλαράκια μας είναι έτοιμα.
Μπορούμε να τα βάζουμε από την ριγωτή πλευρά ή από την λουλουδάτη ή ένα και ένα.

IMGP3940

Ιδού το τελικό αποτέλεσμα !

Αν αναρωτιέστε για τα μαξιλαρια κατω από το ρομαν, είναι φτιαγμένα από μικρές κουρελούδες. Δυστυχώς δεν φρόντισα να φωτογραφίσω την διαδικασία κατασκευής τους αλλά είναι πανεύκολη.

Παίρνουμε δυο κουρελούδες ή υφαντά πατάκια <τα πιο φθηνά που υπάρχουν. Εμείς για τέσσερα μαξιλάρια, αγοράσαμε 8 πατακια κουρελούδες και πληρώσαμε συνολικά 8 ευρώ από το Ποντιακό Πανούρ των Σουρμένων. Ξέρετε, βολτάρουμε, πέφτει το μάτι μας στα πατάκια, μας έρχεται η ιδέα ή την είχαμε ήδη, κοιτάμε την τιμή, εξευτελιστική, αγοράζουμε και καποια στιγμή υλοποιούμε την ιδέα μας> σε μέγεθος που να χωρούν τα μαξιλαρια που ήδη έχουμε. Συνηθως στην αγορά τα μεγεθη είναι στανταρντ.

Βάζουμε δυο πατακια το ένα πάνω στο άλλο - οι καλές πλευρές έξω- και ενώνουμε με βελονιά φεστόνι της τρεις πλευρές. Βαζουμε μέσα το μαξιλάρι μας και κλείνουμε και την τέταρτη πλευρά με την ίδια βελονιά. Η βελόνα μας να είναι μεγάλη και μυτερή και η κλωστή μας γερή “Πεταλούδα’ για βελονάκι.

IMGP3934

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε ώστε να φτιάξετε και εσείς τις δικές σας προσωπικές δημιουργίες.