Ποδιές για παιδιά

Ο γάτος Γατσουλίνο ανασκουμπώθηκε τώρα στις γιορτές. Φουρνίζει και ξεφουρνίζει κέηκ:Με τα δυο χεράκια πλάθει κουλουράκια:Οι νέες μας ποδιές είναι για παιδιά που τους αρέσει να μαγειρεύουν και να παίζουν τους μικρούς μάγειρες!

H παλέτα της οικονομικής κρίσης

Τσιγκούνηδες δεν είμαστε. Σπάταλοι ούτε. Προσπαθούμε να είμαστε νοικοκύρηδες και πρακτικοί άνθρωποι έτσι ώστε να εξυπηρετούμεθα μέσα από απλά πράγματα της καθημερινότητας μας. Πράγματα που δεν τα πιάνει το μάτι!

Ποτέ δεν αγοράσαμε παλέτα. Στην σχολή είχαμε το κλασσικό κόντρα πλακέ όπου μια στο τόσο ξύναμε με σπάτουλα τα "βουνά" από ξερά περισσεύματα χρωμάτων, περνάγαμε ένα χέρι "κόλλα" για μόνωση και είχαμε πάλι μια παλέτα πρώτης. Εν ολίγοις ανακύκλωση και οικονομία γιατί και το χαρτζιλίκι δεν έφτανε ούτε για κούκου.

Το κακό με την ξύλινη παλέτα είναι ότι δεν μπορείς να έχεις ποσότητα από κάποιο χρώμα παρά μόνο για ψιμμιθιές και μικρές επιφάνειες. Και τότε ήταν που ανακαλύψαμε την παγοθήκη ! Εύχρηστη, ανακυκλώσιμη και πάνω από όλα οικονομική αφού με το πέρας της όποιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας δεν χρειάζεται να πλυθεί και να πεταχτεί η ποσότητα των χρωμάτων που περίσσεψε αλλά να τυλιχθεί ερμητικά σε μεμβράνη και να περιμένει μέχρι την επόμενη φορά.

Ιδού η "παλέτα της οικονομικής κρίσης" ή ακόμη σωστότερα "η παλέτα του νοικοκύρη"

Αφού τελιώσουμε με τα καλλιτεχνικά μας τυλίγουμε ερμητικά την παγοθήκη-παλέτα με μεμβράνη μέχρι να την ξαναχρησιμοποιήσουμε.
Η ρευστότητα των χρωμάτων παραμένει για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Στο σημείο που όλα τα χρώματα έχουν πια ξεραθεί και θέλουμε να την καθαρίσουμε για την επόμενη χρήση, με το χέρι ή με ένα μυτοτσίμπιδο βγάζουμε τα κομμάτια του χρώματος συνήθως απλά τραβώντας τα.
Δεν πετάμε ούτε την μεμβράνη αλλά την κρατάμε για να ξανατυλίγουμε την παλέτα με τα επόμενα περισσεύματα χρωμάτων.
Στο τέλος έχουμε μια καθαρή - χωρίς πλύσιμο - παλέτα-παγοθήκη και ένα πολύχρωμο βουνό από μπογιές για πέταμα.....
....ή για ...πίνακα!Εναλλακτικά αλλά όχι και τόσο οικολογικά, για μικρές ποσότητες χρώματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Επειδή όμως το αλουμίνιο αποτελεί βιο-ύλη του πλανήτη καλό είναι να περιοριζόμαστε στην απόλυτα αναγκαία χρήση του.

Την επόμενη φορά που εσείς ή τα μικρά σας βλαστάρια θελήσουν να φιλοτεχνήσουν, απλά δώστε τους μια παγοθήκη και ούτε γάτα, ούτε ζημιά, ανέξοδα και οικολογικά!