Ζούγκλα γίναμε

Η ζούγκλα μπορεί να είναι επικίνδυνη αλλά είναι και πανέμορφη! Είναι ο πνεύμονας της φύσης, της ζωής μας. Εκεί όπου όλα έχουν τον δικό τους ρυθμό, τον δικό τους αληθινό και μοναδικό ρόλο. Η ζούκλα είναι πανέμορφη (κάτι ήξερε ο Ταρζάν !) και οι κάτοικοι της ακόμη πιο όμορφοι και μοναδικοί ειδικά άμα τους αφήσεις στην ησυχία τους αντί να τους αιχμαλωτίζεις για να τους μοσχοπουλήσεις ζωνταντούς ή σε....πρώτη ύλη!

Τα Κεντημένα Γοβάκια εμπνεύστηκαν από την ζούγκλα και τους εν απειλή προς εξαφάνιση κατοίκους της και δημιούργησαν μια
σειρά από ξύλινες κουτάλες με τα ζωάκια εκείνα που ζουν από ένα απλό δάσος έως την πιο βαθειά και μακρινή από εμάς ζούγκλα.

Ξεκινάμε με το

TUCAN

Το Tucan είναι εξωτικό πουλί με έντονα χρώματα, είναι είδος παπαγάλου και ζει στην Νότια Αμερική. Η λέξη Tucan προέρχεται από την γαλλική λέξη "toucan" και την ισπανική "tucan", που και οι δυο βασίζονται στην βραζιλιανικη Tupi. Οι λέξεις "tuka" και "tukana" είναι πιθανώς λέξεις που πιθανώς σημαίνουν "μιμητική των κλήσεων του"
Πηγή: Online Etymology Dictionary


ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ< Ιταλική pappagallo


Μεταφορικά σημαίνει που επαναλαμβάνει τα λόγια άλλων δίχως αντίληψη των νοημάτων τους
Με το όνομα
παπαγάλος είναι γνωστά διάφορα είδη, 56 περίπου (315 ταξινομημέν&alphaWinking, από δενδρόβια, ως επί το πλείστον, πουλιά που ανήκουν στη τάξη των ψιττακόμορφων και στην οικογένεια των ψιττακιδών.
Τα συναντάμε σε όλες τις ηπείρους της γης, εκτός από την
Ευρώπη στην οποία δεν υπάρχει κανένα είδος. Στον ελλαδικό χώρο είναι γνωστοί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν για πρώτη φορά ο ίδιος και άντρες από το εκστρατευτικό του σώμα έφεραν παπαγάλους. Όσο αφορά τις Η.Π.Α. εκεί ενδέχεται να συναντήσει κανείς το Παρακίτ της Καρολίνα (Carolina Parakeet) ή τον Thick-Billed, παρόλο που τα είδη αυτά δεν ενδημούν εκεί.
Το μήκος των παπαγάλων μαζί με την ουρά τους ποικίλλει από 17 περίπου εκ. μέχρι ένα μέτρο. Τα φτερά τους έχουν μεγάλο μάκρος στο άνοιγμα, που τους διευκολύνει στην πτήση και η ουρά τους έχει αρκετό μήκος. Επειδή η γλώσσα τους είναι χοντρή και σαρκώδης, τους διευκολύνει στο να αρθρώνουν λέξεις και στο να μαθαίνουν μελωδίες αλλά ακόμη σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι φωνητικές χορδές τους, που είναι παρόμοιες με αυτές του ανθρώπου.Το φτέρωμά τους είναι κατά κανόνα πολύχρωμο με λαμπρά και εντυπωσιακά χρώματα.
Πατρίδα του θεωρούμενου ως πρώτου απολιθώματος παπαγάλου είναι η Ευρώπη. Το απολίθωμα χρονολογείται στην Ηώκαινο Περίοδο, που ξεκίνησε πριν από 50 εκ. χρόνια
Πηγή: Βικιπέδια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ

Το όνομα του λιονταριού προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό λέων, παρ. και το λατινικό leo από όπου προέρχεται και ονομασία του στις ρωμανικές γλώσσες.
Τα λιοντάρια στην φύση ζουν περίπου 10-14 χρόνια, ενώ σε αιχμαλωσία μπορούν να ζήσουν πάνω από 20 χρόνια. Σε άγρια κατάσταση τα αρσενικά σπανίως ζουν πάνω από 10 χρόνια, καθώς οι τραυματισμοί από τις συνεχόμενες μάχες με αντίπαλα αρσενικά μειώνουν δραστικά την μακροζωία τους. Ο συνηθισμένος τόπος διαμονής των λιονταριών είναι η σαβάνα και οι γρασιδότοποι, αν και μπορεί να βρεθούν και σε θαμνώδεις περιοχές και δάση. Είναι ασυνήθιστα κοινωνικά ζώα σε σχέση με τα υπόλοιπα αιλουροειδή. Μια αγέλη λιονταριών συνήθως αποτελείται από συγγενικά θηλυκά, τα νεογνά τους και ένα μικρό αριθμό ενήλικων αρσενικών. Τα θηλυκά συνήθων κυνηγούν μαζί σε ομάδες, κυνηγώντας κυρίως μεγάλα οπληφόρα. Τα λιοντάρια είναι κυρίαρχα αρπακτικά, παρόλο που τρώνε και θνησιμαία αν δοθεί η ευκαιρία. Ενώ συνήθως δεν κυνηγούν ανθρώπους επιλεκτικά, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις λιονταριών που αναζητούσαν ανθρώπινα θηράματα.
Το λιοντάρι είναι
εκτεθειμένο είδος, έχοντας υποστεί, πιθανώς μη αναστρέψιμη, μείωση του πληθυσμού του στην Αφρική 30 με 50 τοις εκατό τις δύο τελευταίες δεκαετίες
Πηγή: Βικιπέδια

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ


Ο Ελέφαντας είναι το μεγαλύτερο χορτοφάγο
θηλαστικό στη γη και ζει στην Ασία και την Αφρική. Ο Αφρικανικός ελέφαντας είναι μεγαλύτερος με ύψος που φτάνει τα 3,9 μέτρα και βάρος τους 7,5 τόνους ενώ ο Ασιατικός τα 3 μέτρα και βάρος τους 5 τόνους. Ο πρόγονος του σημερινού ελέφαντα είναι το μαμούθ που έζησε στην τεταρτογενή περίοδο.
Το πιο χρήσιμο εργαλείο στον ελέφαντα είναι η προβοσκίδα που είναι πιο ευέλικτη ακόμα και από τα ανθρώπινα χέρια. Είναι πολύ δυνατή και χρήσιμη για τη συλλογή τροφής και νερού και με αυτή μπορεί να ξεριζώνει θάμνους και μικρά δένδρα και να κόβει κλαδιά. Η άκρη της δε είναι τόσο επιδέξια που μπορεί να μαζεύει και τα πιο μικροσκοπικά αντικείμενα από το έδαφος. Επίσης η προβοσκίδα απορροφά σκόνη και λάσπη ψεκάζοντας τη στο σώμα του ελέφαντα προστατεύοντας τον από τη ζέστη και τον καυτό ήλιο.ενώ αποτελεί και ένα ισχυρό αμυντικό όπλο αφού λειτουργεί σαν πανίσχυρο ρόπαλο εναντίον των εχθρών του.
Πηγή: Βικιπέδια

ΖΕΒΡΑ και ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗΗ
ζέβρα είναι περισσοδάκτυλο θηλαστικό ζώο που ανήκει στις Ιππίδες, συγγενής του αλόγου. Το συνηθέστερο είδος Ζέβρας είναι η Ζέβρα η γνήσια (Equus zebra) Προήλθε από τον ηώιππο, ένα μικρό τετράποδο θηλαστικό της εποχής του Ηωκαίνου, πριν 55 εκατομμύρια χρόνια
Γενικά, μοιάζει με το άλογο. Το τρίχωμά της είναι άσπρο ή πολύ ανοιχτό κίτρινο με λεπτές μαύρες ραβδώσεις, οι οποίες υπάρχουν και πάνω στην κοντή και όρθια χαίτη της. Έχει μήκος 2,2μ. και ζυγίζει γύρω στα 200 κιλά. Έχει μικρό κεφάλι, αλλά ευκίνητα αυτιά, που στρέφονται σε μεγάλες γωνίες.

Η καμηλοπάρδαλη είναι το ψηλότερο ζώο στον κόσμο. Ανήκει στην τάξη των Αρτιοδάχτυλων, στο οποίο ανήκει ένα μόνο είδος, η Καμηλοπάρδαλις η Κοινή (Giraffa camelopardalis). Το εν λόγω είδος έχει αρκετές ποικιλίες και ζει σε αγέλες θηλυκών με τα μικρά τους, τα οποία έχουν ένα αρσενικό για αρχηγό.
Είναι θηλαστικό και φυτοφάγο. Πήρε το όνομά της από τον συνδυασμό των λέξεων «Καμήλα» και «Λεοπάρδαλη». Το ύψος της φτάνει τα 5,5 μέτρα και το βάρος της τα 1.350 κιλά. Το σώμα της καλύπτεται από παχύ δέρμα και φέρει καφετιές κηλίδες. Το κεφάλι της φαντάζει μικροσκοπικό σε σχέση με το μακρύ λαιμό της και καταλήγει σε δύο μικρά κέρατα. Έχει μεγάλα υγρά μάτια και ευκίνητα αυτιά. Η όραση και η ακοή της είναι πολύ ανεπτυγμένες. Η καμηλοπάρδαλη βαδίζει αργά, και όταν παραστεί ανάγκη μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων.
Τρέφεται με φύλλα και βλαστούς ψηλών δέντρων που είναι απρόσιτα στα άλλα ζώα. Όταν θέλει να πάρει κάτι από το έδαφος ή να πιει νερό ανοίγει τα μπροστινά πόδια της ή γονατίζει λυγίζοντάς τα. Ωστόσο, η καμηλοπάρδαλη δεν πίνει συχνά νερό διότι, λόγω ύψους, είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει ολόκληρη διαδικασία για να σκύψει, οπότε εκείνη τη στιγμή γίνεται πολύ ευάλωτη στους εχθρούς της.
Η καμηλοπάρδαλη ζει στην Κεντρική
Αφρική
Πηγή: Βικιπέδια

ΠΙΘΗΚΑΚΙ

Με το όνομα πίθηκος αποκαλούνται τα πρωτεύοντα θηλαστικά . Οι πίθηκοι είναι ικανότατοι στην αναρρίχηση σε δέντρα, είναι παμφάγοι και η δίαιτά τους αποτελείται από καρπούς, χόρτα, σπόρους, και στις περισσότερες περιπτώσεις κρεάς και ασπόνδυλα αλλά και οτιδήποτε άλλο είναι διαθέσιμο και χωνεύεται εύκολα. Κατάγονται από την Αφρική και την Ασία.
Τα περισσότερα είδη είναι σπάνια ή
απειλούμενα. Η κύρια απειλή εναντίον τους είναι η καταστροφή των τροπικών δασών, αλλά μερικοί πληθυσμοί κυνηγούνται και για το κρέας τους.
Πηγή: Βικιπέδιακουτιά και κουτάκια....μικρά και μεγάλα!
κόκκινα, πράσινα, πορτοκαλί,
κίτρινα, φούξια και μελιτζανί

για όλου του κόσμου τις πραγμάτιες
για αυτές κι για άλλες φευγάτες
μικρές μα και μεγάλες

πουθενά αλλού δε θα βρείς
μον' μέσ΄αυτό το κουτί
το πράσινο ή το λεμονί
το κόκκινο για το πορτοκαλί

κλωστές, βελόνια, κουβαράκια,
χάντρες με μπιχλιμπιδάκια,
κουλούρια, τσουρεκάκια
χαρτάκια και συνδετηράκια

όλα χωράνε σε τούτα τα κουτάκια

ακόμα και του λούστρου τα πανάκια ,
τις κρέμες, τα βουρτσάκια!Ο "λουστράκος" γεννήθηκε από μια ανάμνηση. Μια εικόνα από αυτές που νομίζεις ότι δεν έχουν απολύτως καμμία αξία και πως άδικα καταναλώνουν την ram του εγκεφάλου σου. Εκεί που νομίζεις ότι έφυγε εκεί και αναβοσβήνει σαν φωτάκι ποδηλάτου δηλωνοντας την ύπαρξη της. Ο "λουστράκος" είναι ένα κομμάτι του παζλ των αναμνήσεων μου όταν ο πατέρας μου έβγαζε το κάποτε κουτί παπουτσιών με όλα τα απαραίτητα σύνεργα και βοηθήματα που είχε ο κάθε άνδρας της μετακατοχικής εποχής που σεβόταν τον εαυτό του και τα καλογυαλισμένα σκαρπίνια του. Δυο-τρεις κρεμούλες σε καφέ και μαύρο, ένα ωραιότατο κομμάτι βελούδο, ένα άλλο πιο πρόχειρο για την ποδιά του και ένα μαλακό βουρτσάκι. Ο πατέρας μου ήταν κουρέας, μπαρμπέρης για την ακρίβεια και ο πιο νοικοκύρης άνδρας που έχω ποτέ γνωρίσει.

Ο λούστρος δεν υπάρχει πια, τον έφαγε το αυτογυαλιστικό βουρτσάκι και τα φθηνά παπούτσια. Η ανάμνηση όμως του πατέρα που κάθεται δίπλα στην σόμπα και περιποιείται τα παπούτσια που θα βάλει την επομένη στο μπαρμπέρικο μας προσκάλεσε να μεταμορφώσουμε το απλό άλλοτε κουτί παπουτσιών σε ένα ωραιότατο στρογγυλό κουτί από σκληρή τσόχα που να ταιριάζει στην εποχή μας αλλά να φέρει και ένα άρωμα μιας άλλης εποχής, δύσκολης επίσης αλλά πιο ουσιαστικής κι ανθρώπινης.


Κουτί με καπάκι από σκληρή τσόχα αντοχής με διπλό ενισχυμένο πάτο.
Αποκλειστικά χειροποίητο.
Διαστάσεις 14εκ συνολικό ύψος με το καπάκι, περίμετρος 61εκ.
Πρόταση δώρου με κρέμα παπουτσιών, πανάκι και ειδικό βουρτσάκι.

Ιδανικά σε μπορντώ, καφέ, μαύρη τσόχα

Και αφού το ξεκινήσαμε ήταν να μην πάρουμε φόρα και όπως η μια ιδέα γεννά την άλλη βρισκόμαστε σε μόνιμη κυοφορία και γεννάμε ιδέες συνεχώς όπως,

τον πορτοκαλόκηπο......με την πασχαλίτσα αλλά και με την μέλισσαΣτο επόμενο επεισόδιο, δείτε τι άλλα κουτάκια "γέννησαν" τα Κεντημένα Γοβάκια!