Σας αρέσουν;


Από μέταλλο σε πηλό.

Πως μπορούμε να ανακυκλώσουμε και να αναμορφώσουμε ένα άχρηστο αντικείμενο σε καλλιτεχνικό και χρηστικό σημιούργμα;Είναι τόσο εύκολο ακόμη και για τα παιδικά χεράκια!

Το μόνο που χρειάζεται είναι :

- ένα δοχείο μεταλλικό ή πορώδες όπως τα κυπελάκια πολυουρεθάνης που προσφέρουν τον καφέ ή άλλο δοχείο τέτοιο ώστε να μπορεί να "κολλήσει" επάνω του ο πηλός.

- πηλός που στεγνώνει στον αέρα - αυτοξηρούμενος

- πλάστη

- ένα δοχείο με καθαρό νερό

- μια οδοντογλυφίδα

- μια βρεγμένη πετσέτα

- τέμπερες και πινέλα

- και πολύ όρεξη και φαντασία για δημιουργία

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αποφασίσουμε σε τι θα χρησιμοποιήσουμε το νέο μας δημιούργημα.
πχ για ένα δοχείο για μολύβια, μαρκαδόρους κλπ ιδανικό είναι ένα μεταλλικό κουτί απο καφέ. Αν θέλουμε ένα γλαστράκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κυπελάκι πολυουρεθάνης.

Κατόπιν επιλέγουμε το δοχείο που θα ανακυκλώσουμε και θα αναμορφώσουμε.

Ανοίγουμε το πακέτο με τον πηλό και αμέσως αρχίζουμε με τον πλάστη να τον ανοίγουμε σε...φύλλο τόσο όσο να τυλίξει ακριβώς το δοχείο και σε ύψος και περιμετρικά.Στο κάτω μέρος του δοχείου δεν βάζουμε πηλό, μόνο γύρω γύρω και στο χείλος του ανοίγματος όπου το τυλίγουμε προς τα μέσα.
Φροντίζουμε το φύλλο μας να έχει αρκετό πάχος έτσι ώστε να μπορούμε να επέμβουμε σχεδιαστικά.
Βάζοντας το ένα μας χέρι μέσα στο δοχείο μας βοηθά να δουλέψουμε τον πηλό άνετα.Ισώνουμε τον πηλό όπου χρειάζεται βουτώντας το χέρι μας πρώτα στο νερό.Όταν είμαστε έτοιμοι με το στρώσιμο του πηλού, παίρνουμε την οδοντογλυφίδα και χαράσσουμε απαλά ότι σχέδια μας αρέσουν ανάλογα με το θέμα που έχουμε επιλέξει. Όσο λιγότερες και απαλές χαρακιές τοσο λιγότερα ανοίγματα θα έχει ο πηλός καθως στεγνώνει.Ότι θέλουμε να διορθώσουμε το κάνουμε με ένα μαχαιράκι χωρίς δόντια, ή με τα δάχτυλα και πάντα στο τέλος περνάμε από πάνω λίγο νεράκι με το χέρι μας για την ομαλοποίηση.

Αφήνουμε το ανακυκλωμένο και αναμορφωμένο πια δοχείο να στεγνώσει καλά. Ίσως χρειαστούν πάνω απο δυο ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Να σας πω ένα μυστικό; Το ιδανικότερο μέρος για να στεγνώσει ο πηλός είναι πάνω στα ντουλάπια της κουζίνας. Δηλαδή όσο πιο κοντά στο ταβάνι τόσο το καλύτερο.

Στο μεσοδιάστημα ελέγχουμε την πορεία της ξήρανσης. είναι πολύ πιθανό, λόγω συστολής-διαστολής της θερμοκρασίας να παρουσιαστούν ανοίγματα σε κάποια σημεία ή ακόμη και αν έχουμε χαράξει πολύ βαθιά τον πηλό. No problema amico mio! Καλύπτουμε τα κενά με λίγο φρέσκο πηλό και λειαίνουμε την επιφάνεια απαλά με βρεγμένα δαχτυλάκια.Όταν έχει στεγνώσει εντελώς κάτι που είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε από το...χρώμα. Αν ο πηλός είναι terracota θα πάρει το ανοιχτό χρώμα του κεραμιδιου. Αν είναι άσπρος, από γκρι θα γίνει ...άσπρος σαν το χιόνι και βέβαια δεν θα έχει πουθενά διχρωμίες.


Και τώρα ήρθε η ώρα να ζωγραφίσουμε!

Δεν θέλουμε πολλές λεπτομέρειες, όσο πιο απλά τόσο πιο καλά.


Αν οι τέμπερες που έχετε χρειάζονται αραίωμα βάλτε λίγο νεράκι στην αρχή για να μην γίνει ακουαρέλα. Ο πηλός είναι πορώδης και ρουφάει το χρώμα. Ούτε πολύ πηχτό το χρώμα ούτε...νερό. Φανταστείτε μια πυκνότητα ....κέτσαπ!

Απλώνουμε τα χρώματα μας προσπαθώντας να μην αφήνουμε γραμμές.

Αφήνουμε να στεγνώσει καλά και ή απλώνουμε βερνίκι διάφανο όπως αυτό που βάζουμε σε πέτρες ή στο ξύλινο δάπεδο (στα χρωματα-σιδηρικα, φθηνά και οικονομικά) ή fixatif (ειδικό βερνίκι σε σπρέι που θα βρείτε και στο Πλάισιο και στα MAX, από 5 έως 7 ευρώ) ή ακόμη και με....λακ σε πολλές στρώσεις.

Και τώρα οι λεπτομέρειες.....

Τον πάτο του ανακυκλωμένου και αναμορφωμένου σας δοχείου καλύψτε τον με ένα κομμάτι χοντρής τσόχας ή ακόμη και χαρτονιού.

Αν έχετε ανακυκλώσει ποτηράκι πολυουρεθάνης το οποίο είναι γενικά ελαφρύ θα πρέπει να το κάνετε γλαστράκι για να του δώσετε βάρος.
Επειδή όμως είναι πορώδες και το φυτούλι σας θα πρέπει να το ποτίζεται κιόλας, καλύψτε το εσωτερικού του δοχείου με μεμβράνη κουζίνας. Αν βάλετε αλουνινόχαρτο θα διαλυθεί συν τω χρόνω, ενώ το πλαστικό ...ποτέ δεν πεθαίνει (!) και τουλάχιστον κάπου χρησιμεύει.
Μετά βάλτε στον πάτο λίγα χαλικάκια ή απλά πετραδάκια από το παρτέρι, τον δρόμο κλπ. Λίγο χωματάκι, το φυτό σας - ιδανικά κάποιο κακτάκι με εντυπωσιακό λουλούδι- και γεμίζετε με χώμα πάλι.Αν έχετε ανακυκλώσει μεταλλικό δοχείο και θέλετε να το κάνετε γλαστράκι ακολουθείτε την ίδια διαδικασία χωρίς την πλαστική μεμβράνη και φυτεύετε ότι θέλετε, ακόμη και μια μικρή γαρδένια. Το μέταλλο βλέπετε δίνει "τροφή" στα φυτά.Αν προτιμάτε άλλη χρήση πλην της γλάστρας, καλύψτε το εσωτερικό με σκληρή τσόχα ή χαρτόνι σε παραλληλόγραμμο σχήμα που θα "ντυσετε" με ύφασμα το οποίο θα κολλήσετε επάνω όπως ακριβώς ντύνουμε τα βιβλία με διάφανο αυτοκόλλητο και μετά απλά θα το βάλετε μέσα στο δοχείο. Εναλλακτικά μπορείτε "ντύσετε" το εσωτερικό επίσης με πηλό αλλά αυτό θα πρέπει να το κάνετε από την αρχή.


Στο δικό μας κυπελάκι θα βάλουμε έναν κάκτο και θα στολίσει το γραφείο μας ή το παράθυρο της κουζίνας. Ίδωμεν!Στο δε άλλοτε μεταλλικό κουτί από νεςκαφέ και νυν πολυχρηστικό δοχείο θα φυτέψουμε βασιλικό για την μακαρονάδα μας.Το πρώην μεγάλο μεταλλικό κουτί με τα λουλουδια που τώρα στεγνώνει, θα δωρίσουμε στην ανηψιά μας που μας έχει πάρει τα μυαλά!!

Και το έταιρο κοντό μεταλλικό κουτί με τα ψαράκια, αφού ζωγραφιστεί ώς βυθός με κοράλλια, αστερίες κλπ θα βάλουμε βότσαλα, κοχύλια και δυο μικρά κλαράκια απο την νερατζιά του κήπου μας χωρίς φύλλα και βαμμένα κοραλλί ώς άλλα....κοράλλια.Και έπεται συνέχεια......

Καλή έμπνευση, όρεξη για δημιουργία και παιχνίδι μαζί με τα παιδιά σας τα οποία θα ξετρελαθούν με την όλη ιδέα μια και είναι δημιουργικό, οικολογικό, χρηστικό και εντελώς διαφορετικό από ότι κάνουν στο σχολείο όπου οι δάσκαλοι έχουν καταφέρει να μετατρέψουν τα καλλιτεχνικά σε ότι πιο βαρετό και ανούσιο.

Αν πάλι σας αρέσει πολύ αλλά δεν μπορείτε να μπείτε στην διαδικασία, το αναλαμβάνουμε εμείς για εσάς στο μέγεθος και σχέδιο που επιθυμείτε.

Στείλτε μύνημα από το φωτεινό μονοπάτι, αυτό θα πετάξει και θα πιαστεί στ'αδράχτι...